Nätshopping

Shoppa på nätet och spel

Shoppa på nätet och spel

Att kunna shoppa på nätet är idag en självklarhet för många människor, särskilt de som tillhör de något yngre generationerna. Men det är ju trots allt inte särskilt länge sedan som nätshoppingen inte existerade överhuvudtaget, åtminstone inte i någon större utsträckning. Den brittiske entreprenören Michael Aldrich är en av de verkliga pionjärerna när det gäller e-handel. Året var 1979 då han tog fram ett system som kopplade samman en modifierad TV-apparat med en dator som utförde transaktioner i realtid via en helt vanlig telefonlina. Aldrich trodde att det som kallades videotex var någonting nytt, och någonting som kunde användas överallt. Han hade tagit fram föregångaren till det som 25 år senare skulle komma att bli sociala medier.

I mars 1980 lanserade han Redifon’s Office Revolution, vilken tillät konsumenter, distributörer och leverantörer att kopplas samman till företagssystem och genomföra affärstransaktioner elektroniskt i realtid. 1994 kunde man för första gången utföra bankärenden på nätet och samma år öppnade också pizzeriakedjan Pizza Hut en butik online. Året därpå öppnade Amazon.com sin webbplats för onlineshopping och även eBay lanserades under 1995. I över 20 års tid har vi alltså kunnat handla på nätet på det sätt som vi idag känner igen, även om tekniken naturligtvis har förändrats och e-handeln inte var lika storskalig förr i tiden. Stadium och Lindex var två av de svenska butikskedjor som tidigt anammade tekniken för att skapa e-butiker, som på ett bra sätt var integrerade med de fysiska butikerna och lagersaldot i dessa.

När det gäller spel på nätet, sträcker sig dess historia ända tillbaka 1970-talet, då textbaserade spel spelades över internet. Ett av de allra första onlinespelen hette MUD och skapades 1978. På 80-talet tog onlinespelandet ordentlig fart och därefter har utvecklingen gått i en rasande takt, inte minst sedan slutet av 90-talet.