Nätshopping

Så funkar Black Jack

Så funkar Black Jack

Så funkar Black Jack

Black jack är ett kortspel som också är känt som tjugoett. Det är ett av de mest spelade casinospelen i världen. Det är ett spel där spelarens kort jämförs med croupierns, vilket gör att spelaren spelar mot croupiern snarare än mot andra spelare. Spelet spelas med en helt vanlig kortlek bestående av 52 kort. Det går ut på att försöka vinna över croupiern på något av följande sätt:

  • Få 21 poäng på de två första korten (detta kallas “blackjack”), utan att även croupiern får blackjack.
  • Få en totalpoäng högre än croupiern utan att överskrida 21 (vilket kallas att man blir “tjock”).
  • Låt croupiern dra ytterligare kort tills hans eller hennes hand överstiger 21.

Spelaren (eller spelarna) får en hand bestående av två kort tilldelade sig. Klädda kort (det vill säga kung, drottning och knekt) räknas som 10 poäng. Spelaren kan liksom croupiern räkna ess som antingen 1 eller 11 poäng. Efter att ha blivit tilldelad de två första korten, har spelare möjligheten att stanna eller ta ytterligare ett kort. I varje runda kommer spelaren eller given att vinna genom att antingen ha en totalpoäng på 21 eller genom att ha den högsta poängen som underskrider 21. Att få högre än 21 innebär att man har förlorat. En spelare kan också vinna genom att ha en totalpoäng på 21 eller lägre om croupiern blir tjock.

En spelare som har ett ess som värderas som 11, har en så kallas “mjuk” hand. Det innebär att spelaren inte kan bli tjock genom att ta ett extra kort. 11 plus värdet av det extra kortet kommer nämligen alltid att bli 21 eller lägre. I annat fall kallas handen “hård”. Croupiern måste fortsätta tills värdet på handen uppgår till 17 poäng eller mer. Ibland kan spelaren och croupiern ha samma totalpoäng. Det betyder oftast att spelaren varken vinner eller förlorar pengar på den handen.