Nätshopping

Boutiquehotell

Boutiquehotell

Boutiquehotell

Boutiquehotell är ett fenomen som också kallas livsstilshotell. Det är en speciell typ av hotell som ger sina gäster en särskild upplevelse, livsstil och atmosfär. Denna typ av hotell blir allt mer populära i USA samt i Storbritannien och är en sorts små designhotell, med allt från 10, upp till 100 rum. De fokuserar alltså på att ge sina kunder en särskild livsstil och en lite lyxigare upplevelse. Denna typ av hotell började dyka upp på 80-talet i större städer som till exempel New York, San Francisco och London. Begreppet boutiquehotell myntades 1984 av nattklubbsentreprenören Steve Rubell, när han jämförde Morgans Hotel (ett hotell han ägde tillsammans med hotellentreprenören Ian Schrager) med en boutique.

De flesta boutiquehotell har ett särskilt tema när det gäller möbleringen och är ofta väldigt stilfulla eller rent av lyxiga. Boutiquehotellens populäritet har fått vissa multinationella hotellkedjor att försöka ta tillvara på trenden och tillskansa sig en del av kakan. New York är fortfarande det stora centret i världen för boutiquehotell, med en rad olika sådana hotell utspridda över Manhattan. Förutom i New York finns boutiquehotell också i London, Miami, San Francisco och Los Angeles. De kan också återfinnas på turistorter och har då olika exotiska faciliteter, som exempelvis elektronik, yoga, spa, målarkurser eller en kombination av dessa.

Ian Schrager, som alltså är en av trendens förgrundsfigurer, har sagt att det inte handlar om att vara ett stilfullt hotell, utan om att röra sig ifrån den ikoniska design som folk är trötta på. Han menar att övergången till boutiquehotell, eller livsstilshotell, från designhotell är som att ta sig ifrån det Frankensteins monster, som han menar att designhotellen har blivit genom att olika företag som inte förstår sig på syftet har försökt replikera dessa. Istället för att fokusera på exklusivitet handlar det istället om att fokusera på inklusivitet, vilket han menar är någonting som alla vill ha.